20 февруари 2023 г.

Чеснови пърленки с кашкавал и чедър

    Прясно изпеченото си е най-вкусно и това е! Тези чеснови пърленки с кашкавал и чедър станаха толкова разкошни, че човек няма нужда от нищо друго. Приготвих ги към обедното ястие, а свършиха първи и другите неща останаха. За първи път с тях изпробвах и купата на Tupperware и омесих тестото в нея - бързо, чисто и лесно. Страхотна е!
 

Продукти:
400 г брашно
250 мл вода
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
50 г кашкавал
50 г чедър
зехтин
чесън
риган


    Маята и захарта се разтварят в малко количество от водата и се оставят за десетина минути да се активират дрождите. Трябва да е топличка, но не и гореща. Брашното си отмерих направо в купата. Моята си я взех от тук. Пристигна и с няколко базови рецепти за тесто, с които може да се започне. Ако месите  в Tupperware, трябва да се спазва последователността на слагане на продуктите, като първо е брашното и после останалите продукти. По-добре е да не слагате цялото количество брашно, а да отделите малко, да погледнете как се получава тестото и тогава да добавите и него, тъй като всяко брашно поема различно. Купата се затваря върху равна повръхност и с въртеливи движения се омесва тестото, докато започне да се отделя от стените. Обезвъздушава се с леко отваряне на капака, отново се затваря и се оставя да втасва. Когато тестото е готово, купата сама се отваря с изпукване. Голямо пукане е - няма как де не чуете ☺☺☺ Отново се затваря, обезвъздушава и оставя да втасва, докато купата пак се отвори. За ускоряване на процеса може да я сложите в съд с топла вода.
    Готовото тесто се разделя на две. Доста меко е и затова  с намазнени ръце се оформят две големи пърленки върху хартия за печене. Ако ви е нужно по-твърдо тесто, обърнете тестото върху набрашнена повърхност и доомесете с още малко брашно.
    

    Ако не разпологате с купата на Tupperware, естествено може да си замесите тестото и по стандартния начин на ръка. В този случай изсипете брашното в тавичка, направете по средата кладенче, в което добавете останалите продукти и оместе меко и гладко тесто.  
   Всяка пърленка се намазва със зехтин и счукан чесън и се поръсва с риган и  настърганите кашкавал и гауда. Най-отгоре се напръсква с още малко зехтин. Изпичат се до готовност за няколко минути в предварително загрята на 240 градуса фурна. От години използвам за пици и пърленки специалните каменните плочи. Уникално се получават с тях!   
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на чудесно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар