8 февруари 2023 г.

Сармички с месни късчета в глинен гювеч

    Много вкусни и топящи се в устата сармички хапки, но малко по-различни от класическите с кайма и ориз. Наистина неустоими!


Продукти
2 бр. пържола от пилешки бут
500 г свинска плешка/бут
1/2 малък стрък праз
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. пушен червен пипер
черен пипер
кимион
1 глава кисело зеле
олио


   Месото се изплаква, подсушава и нарязва на малки късчета. Прибавя се наситненият праз лук. Ако не обичате праз, може да го пропуснете, но точно по-различният аромат, който придава заедно с пушения пипер, ми допада в тази рецента. Овкусява се с черен пипер, малко кимион и червен пипер. Сол не се добавя, тъй като зелето е достатъчно солено, а и при варенето се налива и малко зелева чорба.
   Дъното на глинения съд/тенджерата се намазнява и се покрива със зелеви листа, за да не загорят сармите при варенето. Листата се почистват от дебелите жилки и се нарязват на парченца според желаната големината на сармичките. 


    Взема се с лъжичка от плънката, поставя се на листата и се завиват стегнати сармички, които се нареждат в гювеча, като най-отгоре се покриват с няколко зелеви листа и се притискат с чиния, за да не са развият при варенето. Винаги слагам и по един-два дафинови листа. В случай, че не разполагате с много време или не ви се занимава да свивате безброй малки хапки, слагайте повече от плънката и ги оформете по-големи. Аз винаги съм предпочитала малките сармички и явно достатъчно много, за да събирам ентусиазъм всеки път да ги правя така. 
   Доливат се една-две чаши зелев сок и вода, така че да покрие сармичките. Гювечът се поставя в студена фурна и се включва на 220 градуса. След като течността вътре заври, температурата се намаля и ястието се готви, докато зелето и месото напълно омекнат. Ако варите сармичките на котлона, ги оставете да къкрят на по-ниска степен. Добър апетит!
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!


Няма коментари:

Публикуване на коментар