16 април 2014 г.

Мусака

    Едва ли има българска кухня, в която да не се приготвя мусака. Рецептата е изключително разпространена и с множество вариации.  Ето я и версията, по който аз приготвям ястието вкъщи:

Продукти

500-600 г кайма смес
1 голяма глава лук
1 морков
2 домата/ 2 ч.ч. доматен сок или пюре
ок. 1 кг картофи /според съда/
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
олио, ронена чубрица, магданоз, черен пипер,                                                                                     сол

      Когато приготвям ястие с кайма, винаги първо я размесвам добре. При мусаката я омесвам с нарязания на ситно лук и настъргания морков, за да не останат по-големи бучки. След това се добавят обелените и нарязани на не много големи кубчета картофи, настърганите домати, сол, черен пипер и чубрица. При по-чувствителен стомах, доматите могат да се заменят с лъжичка червен пипер. Разбърква се добре и се изсипва в намазана с олио тава. Долива се вода, докато се покрият картофите и се пече на 220-230 градуса. Яйцата се разбиват с киселото мляко, посоляват се и когато картофите са почти готови, ястието се залива и доизпича. Сервира се поръсено с пресен магданоз, а може и с малко кисело мляко.



Няма коментари:

Публикуване на коментар