23 април 2014 г.

Крем-супа от тиквички

     През годините станах голям почитател на крем-супите. От една страна се приготвят изключително лесно и бързо и са лесно решение, когато няма време през седмицата. От друга страна са леки, ароматни и позволяват безброй вариации. Тази рецепта приготвям много често през зимата, особено когато искам да поднеса нещо по-леко на трапезата.


Продукти:
2 големи тиквички
2 моркова
3-4 картофа
1 малка глава стар лук
2 скилидки чесън
1 зеленчуков бульон
100 мл прясно мляко
1 ч.л. олио
масло, сол, черен пипер, клонче пресен розмарин, крутони


    Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се варят до омекване. През зимата използвам замразени тиквички. Обикновено винаги имам един пакет във фризера. Когато зеленчуците са готови, се прецеждат и пасират, а бульонът се запазва. Прибавя се прясното мляко и част от отделения зеленчуков бульон, докато се постигне желаната гъстота. След това към супата се добавят и останалите подправки. Клончето пресен розмарин, заедно с маслото, придават неповторим аромат на крем супата. Винаги пускам клончето цяло. Така мога по-лесно да го извадя, когато супата е готова, защото розмаринът леко ми нагарча, когато се сдъвчи. Поднася се с малки крутончета. 
     За приготвянето на крутоните, използвам няколко филии по-стар хляб. Нарязвам ги на малки кубчета и ги поставям в тавичка. Леко се поръсват със смлян черен пипер и сол, а след това се напръскват с малко зехтин или олио. Запичат се във фурната. Могат да се поръсят и с малко сушена мащерка или друга подправка, според търсения вкус.




2 коментара:

  1. Чудна е! И аз обичам крем супите, доста питателни са, а и приятни за хапване. Децата също ги обичат:) Чудесно предложение, особено за разтоварване след празниците е много подходящо, а същевременно и хранително. Поздрави!

    ОтговорИзтриване