18 април 2014 г.

Пиле фрикасе

      Като дете не бях голям любител на фрикасето, но сега когато го приготвям по мой вкус, започнах да харесвам това ястие. Непретенциозно и простичко е, не изисква много продукти, които да имаш на разположение и най-вече е бързо за приготвяне, което според мен го прави удачно за включване в менюто през седмицата, когато човек не разполага с много време вечер.




Продукти:

3 пилешки бутчета
1 гл. лук
2 ск чесън
1 морков
5-6 с.л. брашно
50 г сирене
бучка масло
1 резен лимон
1 пилешки бульон
сол, черен пипер, ронена чубрица

     При фрикасето, винаги първо сварявам месото с нарязаните лук и чесън. Когато месото е готово, се изважда да изстине и се пасира бульонът. След това се прибавя настърганият на ситно морков. Брашното се разбива на гладка кашичка с малко студена вода, смесва се с малко от бульона и постепенно, при непрекъснато бъркане се добавя към бульона. Количеството на брашното зависи от количеството на бульона. Ако е необходимо се добавя още брашно, за да се постигне желаната гъстота на ястието. Месото се обезкостява, накъсва на парченца и се добавя към соса, заедно с резенчето лимон. При периодично разбъркване се прибавят и пилешкият бульон, маслото, солта, черният пипер и ронената чубрица. Много ми допада ароматът, който придава ронената чубрица на фрикасето. Най-накрая се натрошава и сиренето. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар