4 декември 2015 г.

Калугерска чорба

  Честит празник на всички именици!  Традицията, която аз зная за днешния ден е приготвянето на питка за „баба Шарка”, но днес за първи път чух поговорката: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”. И понеже шарката я минахме, днес предлагам калугерска чорба - нещо малко по-различно от традиционните боб и леща и много подходящо по време на пости. Прекрасна ароматна и сгряваща чорбица, особено поднесена вряла с лют червен пипер.



Продукти:
150 г стар фасул
150 г леща
2 картофа
1 малък морков
1 глава стар лук/1 малък стрък праз
2 ч.л. червен пипер
ронена чубрица
девисил
сол, олио


   
   Бобът и лещата се измиват и сваряват. За по-бързо, аз сложих накиснатия от предната вечер боб да се вари в херметическа тенджера за ок 30 мин, след което изхвърлих водата, добавих лещата и варих още 15-20 минути.
   В това време може да се приготвят останалите зеленчуци. Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Картофите се обелват и също се нарязват на ситно. Омекналите боб и леща се отцеждат от водата. На дъното на тенджера се налива малко олио, добавя се лукът и се задушава за няколко минути. Изсипват се зеленчуците, разбърква се добре и се наръсва червеният пипер. Отново се разбърква добре, долива се топла вода, овкусява се със сол, ронена чубрица и девисил и се вари, докато омекнат напълно всички зеленчуци. Не съм любител на запържването на червения пипер и затова доливам водата веднага. За предпочитане е да се вари на тих огън. Добър апетит! 


6 коментара:

  1. Радост,
    срещала съм какви ли не варианти на тази калугерска чорба.И твоята е станала чудесна, макар,че е постна.Това няма никакво значение.Постните ястия, добре приготвени също са много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, чудесна идея даваш! Сега се размечтах за една печена наденичка с тази чорба....Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Чудесна ти е чорбицата, Радост! И аз много харесвам постни чорби :) Грабвам си голямата лъжица и се нареждам тук :)
    И да не се срещате повече с баба Шарка :)
    Поздрави и хубав декември, пълен с празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не се срещаме повече, че лоши спомени имаме:) Поздрави и на теб, Пепи!

      Изтриване
  3. Ауу, тази чорбица е разкошотия. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Кате! Спокойна и приятна неделя ти пожелавам:)

      Изтриване