Тези сладки също неизменно присъстват на Коледа вече години наред. Всяка година си мисля да не ги правя, за да остане време да пробвам нещо различно и всяка година запретвам ръкави и ги приготвям. Признавам, обожавам ги. Много ми допада комбинацията между малката хрупкава целувка и аромата на ром, еспресо и шоколад. Единственият им недостатък е, че за разлика от меденките и разните джинджифилови сладки, тези, поне по мое мнение, когато престоят повече от седмица, губят част от вкуса си. На рецептата бях попаднала преди много години в списание Burda, но за съжаление вече не мога да кажа кой брой е бил, за да я видите. В оригиналната рецепта се използва нуга, вместо шоколад и орехи, но преди време намирането на нуга по магазините беше трудно и затова и сместа за пълнежа през годините е била във всякакви варианти.
Продукти:
Целувчена смес:
2 белтъка
150 г пудра захар
1/2 ч.л. лимонов сок
Пълнеж:
ок. 100 г ситно смлени орехи
100 г шоколад
1 с.л. масло
2-3 с.л. силно еспресо
3 с.л. нутела
няколок капки есенция ром
Белтъците се разбиват заедно с пудрата захар и лимоновия сок на твърд сняг. Тавата се покрива с хартия за печене. С помощта на пош или чист, здрав найлонов плик, в едното ъгълче на който е отрязано отворче, се оформят малки белтъчени "капчици". Изпичат се на 140-150 градуса във фурната, след което се оставят да се охладят.
Шоколадът се разтваря на водна баня. Когато се поохлади се смесва с останалите продукти. Трябва да се получи смес с гъстота, която позволява да се слепят сладките, без да се разтича. Това е. Да ви е сладко и весели празници!
Няма коментари:
Публикуване на коментар