![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwihm8QyviJ8FlqVyh31f3nehFDoTysR6ZvUfB1Kz3F_AbZu4JB_XN32FuM9XoAEYcEnCDoK6vJA40_OGycTn4xTAiRnl40WGv36SgfHwMWDe_ubxI7h75T9U4YVsfbgeLSLen88fED4Ph/s400/%25D1%2581%25D0%25BB%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%25BA%25D0%25B8+%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25BE1+3%25D0%2593.jpg)
Тези сладки също неизменно присъстват на Коледа вече години наред. Всяка година си мисля да не ги правя, за да остане време да пробвам нещо различно и всяка година запретвам ръкави и ги приготвям. Признавам, обожавам ги. Много ми допада комбинацията между малката хрупкава целувка и аромата на ром, еспресо и шоколад. Единственият им недостатък е, че за разлика от меденките и разните джинджифилови сладки, тези, поне по мое мнение, когато престоят повече от седмица, губят част от вкуса си. На рецептата бях попаднала преди много години в списание Burda, но за съжаление вече не мога да кажа кой брой е бил, за да я видите. В оригиналната рецепта се използва нуга, вместо шоколад и орехи, но преди време намирането на нуга по магазините беше трудно и затова и сместа за пълнежа през годините е била във всякакви варианти.
Продукти:
Целувчена смес:
2 белтъка
150 г пудра захар
1/2 ч.л. лимонов сок
Пълнеж:
ок. 100 г ситно смлени орехи
100 г шоколад
1 с.л. масло
2-3 с.л. силно еспресо
3 с.л. нутела
няколок капки есенция ром
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCtwooCqR_w5LxLkh1VG8zEFyBTgZICuH8VD6e_hyphenhyphenahSmuA96IjHbVI20d2POComlfwnrAn2-BDxq88rLXt1yYfB3pf6_jZxO26u60Jo2_LpZMv9J5ifM9hRw1J1eD8o4Pqh-bwn5noaG1/s400/%25D1%2581%25D0%25BB%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%25BA%25D0%25B8+%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25BE1+9%25D0%2593.jpg)
Белтъците се разбиват заедно с пудрата захар и лимоновия сок на твърд сняг. Тавата се покрива с хартия за печене. С помощта на пош или чист, здрав найлонов плик, в едното ъгълче на който е отрязано отворче, се оформят малки белтъчени "капчици". Изпичат се на 140-150 градуса във фурната, след което се оставят да се охладят.
Шоколадът се разтваря на водна баня. Когато се поохлади се смесва с останалите продукти. Трябва да се получи смес с гъстота, която позволява да се слепят сладките, без да се разтича. Това е. Да ви е сладко и весели празници!
Няма коментари:
Публикуване на коментар