Това определено е едно от най-вкусните тестени неща, който съм опитвала. Не е трудно за приготвяне, а резултатът е много, много вкусен. Рецептата е адаптирана от тук.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkGqomNjv2mMgB3lvHhNyC4GjJNf9_4U6h8u7F_-ODTJ2nGhE-R8QiweIPH5MGeArmrquVnLngZoS7nCzSKNlz7azaJnjaCIqn1hGB2gHcmYSCEDPch8-ZUr5VBLo605mPLV0Pcg89fRu0/s640/%25D0%25B4%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25BC%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B01+5%25D0%2593.jpg)
Продукти:
Тесто:
200 мл прясно мляко
200 мл вода
100 мл олио
100 г кисело мляко
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 кубче мая
ок. 900 г брашно
Плънка:
300 г кайма
1 глава стар лук
1 малък стрък праз
1 морков
пресен магданоз
червен пипер
олио, сол, черен пипер, масло
Заливка:
2 яйца
200 г кисело мляко
50 г масло
2 щипки червен пипер
мак и сусам за наръсване
Започва се с приготвянето на тестото. Продуктите трябва да не са студени. Маята се разтваря в малко количество от водата със захарта. Оставя се да се активира. В брашното се прави "кладенче", в което се изсипват всички продукти за тестото и се омесва меко и гладко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
В това време се приготвя плънката. Лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават за минутка в олио с малко масло. Прибавя се настърганият морков и каймата, като се раздробява добре с помощта на лопатка. Ако е необходимо се добавя и малко вода. Овкусява се с подправките и се оставя на котлона, докато се задуши и остане само на мазнина.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn5n4UNpbcYZhrOkGV9WSercDjp169TJsFWzkH6Dm0tyAbFLS9sHpwZncU_UNgAKz3ANwx2I-bp2zkLBgbztlvZ-x6OITyiB2EEyTqLUH8hq83gOQeFu0ZBIV1LVzU8MoLjLmU_HTJWJyH/s400/%25D0%25B4%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25BC%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B01+4%25D0%2593.jpg)
Яйцата се разбъркват с киселото мляко. Прибавя се малко сол на вкус. С тази смес се залива втасалата дизмана. Маслото се разтопява и се разбърква добре с малко червен пипер. Изсипва се равномерно най-отгоре. Наръсва се обилно със сусамово и маково семе и се изпича в предварително загрята фурна на 180 градуса. Това е! Добър апетит!
страхотно попадение, Радост!
ОтговорИзтриванеА името от къде идва?
Името и рецептата са турски, но какво означава името нямам представа. Голяма вкусотия е!
ИзтриванеОпределено е вкусотия Ради!
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на новата година!!!
Честита нова година и на теб, Вили! Много здраве и благоденствие!
ИзтриванеЧестита Нова Година! Много здраве и късмет! Да е мирна, щастлива, красива и сбъдва мечти!
ОтговорИзтриванеЧестита нова година и на вас Траянче! Много здраве, мир и любов у дома!
Изтриване