17 декември 2015 г.

Тиква пълнена със свинска кавърма

   Днес от мен едно предложение, с което може да разнообразите богатата коледна трапеза или да подготвите за някой от безкрайните имени дни през януари - тиква пълнена със свинска кавърма. Не само много вкусно и богато ястие, но и с атрактивна визия.
   


Продукти:
тиква - малка ок. 2 кг
800 г свинско месо
 250 г гъби
1 глава стар лук
 2 стръка праз
5 скилидки чесън
3 моркова 
3 кисели краставички
червено вино 
сол, олио, дафинов лист, бахар, черен пипер


   Лукът се нарязва на полумесеци, празът на кръгченца, а чесънът на малки парченца. На дъното на дълбок тиган се налива малко олио и се  задушават за минутка в него. Добавя се нарязаното месо и след като се позапържи малко се прибавят и нарязаните моркови, гъби и краставички. Овкусява се с подправките, доливат се малко вода и червено вино и се задушава, докато месото поомекне. Ако е необходимо се доливат по малко вода и вино.  
   Докато кавърмата се задушава, може да приготвите тиквата. Горният й край се отрязва, така че да се получи капаче и тиквата да може да се изчисти. Ако е необходимо може леко да се подравни и дъното, за да може тиквата да стои стабилно изправена. Семките се почистват, като вътрешността се остъргва добре с лъжица. На капачето направих две малки клинообразни процепчета, за да се изпарява водата, която се отделя от тиквата по време на печенето.


  Тиквата се осолява отвътре и се пълни с кавърма. Поставя се капачето и отгоре се покрива с алуминиево фолио, за да не загори, но без да прилепва плътно. Изпича се във фурната на 200 градуса. За да сте сигурни, че тиквата ще се изпече добре, предвидете 2-3 часа. Добър апетит!
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар