28 февруари 2016 г.

Баклава с орехи и масло

  Една класическа рецепта, за която все не оставаше време да оформя и публикувам. Предполагам, че едва ли съм единствената, при която се натрупват купчина снимки и рецепти в черновите, но само ако можеше денонощието да е 48 часа, щеше да е идеално........


Продукти:
1,5 пакета фини точени кори
150 г масло
250 г орехи
1 ч.л. канела

Сироп:
600 г захар
600 мл вода
1 ванилия
лимонтузу - на върха на лъжичката
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. портокалов сок


   Орехите се смилат и се смесват с канелата. Ако обичате по-наситен аромат на канела, може да се сложи и повече от една лъжичка. 
   Дъното на тавата се намаслява. Поставя се кора, маже се  или се напръсква с разтопено масло, наръсва се с орехи и канела, поставя се следващата кора и т.н. Нарязва се с остър нож, като се внимава да не се притиска много. В прорезите се залива с останалото разтопено масло. Баклавата се изпича на 160 градуса до зачервяване.  
   От посочените продукти се вари захарен сироп, докато капка от него, капната на чиния не се разтича. Най-накрая се прибавят ванилията и лимонтузуто. По идея на Мария Митева при варенето на сиропа сложих за 5-10 минутки и малко портокалова и лимонова кора. 
   Охладената баклава се залива с топъл сироп. Желателно е да предвидите поне едно денонощие, за да се поеме добре сиропа. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар