Нахутът е прекрасно решение по време на пости. Освен че е много богат на фибри, благодарение на което се подобрява храносмилането, той съдържа и големи количества от витамините В и А, калий, магнезий и фосфор. Затова и днес ви давам идея за вкусна и пъстра постна яхния с нахут.
Продукти:
1 глава стар лук
2 скилидки чесън
2 моркова
2 червени чушки
1 буркан нахут 400 г
200 мл.млени домати
½ ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
олио
1 връзка пресен магданоз
Лукът и скилидките чесън се обелват, наситняват и задушават в 50 мл олио на ниска степен на котлона, колкото да пуснат аромат. Последователно се добавят и почистените и нарязани на парченца моркови и чушки. Разбъркват се и се задушават още няколко минути. Нахутът се отцежда, прибавя се към зеленчуците и се доливат 200 мл. смлени домати и чаша вода. Подправя се с червен и черен пипер, разбърква се и се оставя да къкри на тих огън. Ако сте любители на пикантното, може да добавите и щипка лют пипер.
Когато зеленчуците омекнат, ястието се овкусява със сол и нарязана на ситно връзка магданоз и се оставя да поври още малко. Аз отделих три лъжици от зеленчука, намачках го с вилица на кашичка и върнах обратно. Ако желаете да сгъстите допълнително ястието, може да добавите лъжица брашно, предварително размито с малко водичка, но за мен така беше съвсем добре. Поднася се наръсено с магданоз. Добър апетит!
Когато зеленчуците омекнат, ястието се овкусява със сол и нарязана на ситно връзка магданоз и се оставя да поври още малко. Аз отделих три лъжици от зеленчука, намачках го с вилица на кашичка и върнах обратно. Ако желаете да сгъстите допълнително ястието, може да добавите лъжица брашно, предварително размито с малко водичка, но за мен така беше съвсем добре. Поднася се наръсено с магданоз. Добър апетит!
Още идеи за вкусни рецепти по време на пости може да откриете тук.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар