за черупките:
100 г масло
100 г захар
250 г брашно
2 яйца
1 ванилия
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ к.л. сода
1 с.л. кисело мляко
за крема:
250 мл прясно мляко
2 с.л. нишесте
1 яйце
100 г захар
1 ванилия
20 г масло
Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Содата се "гаси" в една лъжица кисело мляко, след което всички продукти се смесват в купа и се омесват до гладко тесто. Пресата за орехчета се загрява добре на котлона.
Откъсват се парченца от тестото и се оформят топченца с големината на лешник. Поставят във формичките и се притискат с капака. След няколко минути се проверява дали черупки са се запекли. Ако е необходимо, пресата може да се обърне и от другата страна за кратко. Силата на котлона не трябва да е много силна, за да не загорят. При изпичането на първите орехчета обикновено намазвам формата с малко масло, но след това не е необходимо.
Готовите черупки внимателно се изваждат от пресата. Внимавайте, тъй като металът е силно нагорещен и може да се изгорите. Орехчетата се отавят да се охладят, след което с малка лъжичка се пълнят с крем и се слепват. За приготвянето на крема може да погледнете тук Домашен крем ванилия. По-горе в продуктите за тази рецепта съм намалила количеството им, тъй като цяла доза е много, за да се напълнят орехчетата, но останалия крем може да се разсипе в купички. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар