5 април 2025 г.

Орехчета с домашен крем ванилия

     Винаги се забавлявам с приготвянето на орехчета вкъщи. Връщат ме към спомените от детството, когато за първи път ги опитах. Преди години намерих форма за тях - от онези старите алуминиеви преси и за миг не се поколебах дали да си взема. Днес споделям с вас последните орехчета, които направих у дома и напълних с домашен крем ванилия. 

Продукти:

за черупките:

100 г масло

100 г захар

250 г брашно

2 яйца

1 ванилия

1 ½ ч.л. бакпулвер

½ к.л. сода

1 с.л. кисело мляко

за крема:

250 мл прясно мляко

2 с.л. нишесте

1 яйце

100 г захар

1 ванилия

20 г масло



     Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Содата се "гаси" в една лъжица кисело мляко, след което всички продукти се смесват в купа и се омесват до гладко тесто. Пресата за орехчета се загрява добре на котлона. 

    Откъсват се парченца от тестото и се оформят топченца с големината на лешник. Поставят във формичките и се притискат с капака. След няколко минути се проверява дали черупки са се запекли. Ако е необходимо, пресата може да се обърне и от другата страна за кратко. Силата на котлона не трябва да е много силна, за да не загорят. При изпичането на първите орехчета обикновено намазвам формата с малко масло, но след това не е необходимо.

    Готовите черупки внимателно се изваждат от пресата. Внимавайте, тъй като металът е силно нагорещен и може да се изгорите. Орехчетата се отавят да се охладят, след което с малка лъжичка се пълнят с крем и се слепват. За приготвянето на крема може да погледнете тук Домашен крем ванилия. По-горе в продуктите за тази рецепта съм намалила количеството им, тъй като цяла доза е много, за да се напълнят орехчетата, но останалия крем може да се разсипе в купички. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар