Днешната рецепта, която споделям с вас, е за топящ се в устата джолан на фурна. Ястието е много удачно за приготвяне през почивните дни, тъй като се пече по-дълго, но същевременно времето за подготовка е малко и вместо да се въртите в кухнята с часове, може да се отдадете на почивка и любими дейности.
Продукти:
800 г свински джолан без кост
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
черен пипер
сол
2-3 зрънца бахар
1 дафинов лист
щипка чили
500 мл бира
Месото се измива, подсушава и нарязва на парчета. Поставя се в дълбок съд и се натрива добре със сол, пресована скилидка чесън, червен пипер, пушен червен пипер и черен пипер. Прибавят се няколко зрънца бахар, един дафинов лист и щипка чили. Прибира се в хладилника и се оставя да се маринова за няколко часа, а най-добре за цяла нощ.
Джоланът се прехвърля в йена гласова тенджерка с капак или друг подходящ огнеупорен съд, който може да се похлупи. Налива се бирата и се слага да се пече във фурната на 160 г. Месото в тази рецепта изпекох за 3-4 часа, докато започна да се “разпада”, като на няколко пъти го обърнах. Ако е необходимо, се долива още малко бира или водичка.
В тази рецепта като гарнитура направих Лепенице, а комбинацията се оказа много добра. Рецептата и начина й на приготвяне може да прочетете тук.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар