5 март 2025 г.

Лепенице / Lepenice

Лепенице/ Lepenice e традиционно чешко ястие, което се използва както като гарнитура към печени или пушени меса, така и самостоятелно, ако се добави например и бекон. Приготвя се от варени картофи и кисело зеле. Да, представям си как ви звучи тази нетипична за нашата кухня комбинация, но е много, много вкусна, а киселото зеле придава нотка свежест на картофите.   



Продукти:

800 г картофи

450 г кисело зеле

1 глава стар лук

1 с.л. мас/олио  

1 к.л. ким

сол

черен пипер


Картофите се обелват, измиват, нарязват на кубченца и се слагат да се варят във вода, в която се добавя счуканият в хаванче ким. Когато са готови, се отцеждат и намачкват с вилица или преса за картофи. 

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва за кратко в маста. Прибавя се нарязаното на тънки ивици кисело зеле. Овкусява се с черен пипер и се задушава на тих огън, като от време на време се разбърква. Количествата на картофите и зелето могат естествено да варират според вкуса, но приблизително съотношението е 2 към 1.

Когато зелето омекне, сместа се прехвърля в картофеното пюре и се разбърква добре. Ако е необходимо, се доовкусява с още малко сол.

При сервиране може да се поръси с пресни подправки или малко от запържения лук. Добър апетит!

Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на вкусно домашно приготвено ястие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар