17 октомври 2024 г.

Сицилианска капоната/Caponata Siciliana

    Капонатата е традиционно италианско ястие с патладжани и лек сладко-кисел вкус. В различните райони на страната естествено има вариации на приготвяне, но винаги в съставките присъстват патладжани, лук и маслини. Може да се сервира с брускети, като самостоятелно ястие, както и като гарнитура към месо или риба. Най-често към ястието се добавят и кедрови ядки, каперси, тиквички, селъри, мед, чушки, стафиди, чесън, магданоз, люта чушка и др. Не пропускайте да опитате това богато на цветове и аромати ястие!


Продукти:
2 патладжана
1 тиквичка
2 глави стар лук
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 стрък целина
2 домата
200 мл смлени домати
1 шепа маслини
1 ч.л. захар
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. каперси
2 с.л. кедрови ядки
пресен босилек 
сол
пипер меланж
олио


     Капонатата не е трудна за приготвяне, но не може да се отнесе към аламинутите. Ако искате да се насладите на невероятния вкус на това ястие, му отделете повече време. 
    Патладжаните се нарязват на кубченца, осоляват се добре и се оставят за поне един час, за да се отдели горчивината.
    В това време могат да се подготвят останалите зеленчуци. Лукът се нарязва на полумесеци и заедно с пресованите скилидки чесън се задушава в малко олио на тих огън, докато започне да се карамелизира. Периодично се разбърква, за да не загори. Когато стане златист на цвят, се прибавя лъжичката захар и накрая се деглазира с оцета. Сваля се от котлона и се оставя настрани, докато се приготви останалата част от ястието.
    Патладжаните се отцеждат от отделилата се течност, измиват се и се подсушават. Запържват се до златисто в дълбок тиган с малко олио. Добяват се нарязаните тиквички, чушки и целина и също леко се запържват. Прибавят се и предварително подготвените на малки кубченца домати, каперсите, шепа маслини, както и смлените домати. Зеленчуците се оставят да къкрят на ниска степен на котлона до омекване. Накрая се слага и карамелизирания лук и се овкусява със сол и пипер меланж. Всичко се разбърква добре и се оставя да поври още малко.
   Капонатата се поднася наръсена с пресен босилек и запечените на сух тиган кедрови ядки, а комбинацията с прясно изпечени брускети е божествена!
  Още по-вкусно става ястието, ако не се сервира веднага, а се остави да отлежи малко и сладко-киселия сос /агродолче/ да се поеме добре от зеленчуците.

  Още изкушения с патладжен може да намерите тук:

   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!