18 октомври 2018 г.

Гръцка мусака със соев сос "Kikkoman"

   Истински есенен разкош - да си оближеш пръстите! Това богато на вкус и аромати ястие си струва всяка минута отделена за приготвянето му и не може човек да не се поглези с него в някой от хладните есенни уикенди. С него реших се включа в играта "Вкусната храна обича "Kikkoman". Ако рецептата ви допадне, тук можете да прочетете как да се включите в играта и подкрепяйки ме на специалната страничка на "Блоговодител" да спечелите накради от   "Kikkoman".




Продукти:
4 - 5 средни на големина патладжана
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
3 домата
600 г. кайма смес
2 моркова
1 ч.ч. вино
3 с.л. соев сос
риган
кимион
канела
зехтин/олио
пипер меланж
сол
за сос "Бешамел":
     3 с.л. брашно
               50 г. масло/олио
600 мл  прясно мляко
сол
индийско орехче
3 с.л. соев сос




   Патладжаните се измиват и нарязват по дължина на парченца с дебелина ок. половин сантиметър. Поръсват се обилно със сол и се оставят да престоят, за да се отцеди горчивият кафяв сок, след което се изплакват и подсушават с кухненска хартия или чиста кърпа. По принцип патладжаните за гръцка мусака се пържат, но така поне за моя вкус ястието става твърде тежко. Затова предпочитам да ги запека във фурната и междувременно да подготвя останалата част от ястието. Така и времето се използва по-рационално и се избягва пърженето. Патладжаните се нареждат в постлана с леко намазнена хартия за печене тавичка и се изпичат на 220 градуса до омекване.



   Лукът и чесънът се обелват и нарязват. Задушават се леко в тиган с малко олио  и към тях се прибавя каймата. Раздробява се на трохи и се запържва. Ако е прекалено сбита каймата, може да се сипе малко водичка, за  да се раздроби по-лесно. Когато остане на мазнина, към нея се прибавят настърганите моркови. Сместа се овкусява със соев сос, риган, канела, кимион, пипер меланж и малко сол. Разбърква се добре, задушава се за кратко, след което се прибавят и настърганите домати. Един от тях вместо да се настърже, може да се накълца на кубченца. Всичко отново се разбърква добре и се оставя да къкри на тих огън, докато течността се изпари.


    В това време може да се подготви и сосът. В малка тенджерка се разтопява парченце масло, в което се запържват 3 с.л. брашно. Възможно е да се използва и олио, но ароматът на Бешамела с масло е невероятен. При непрекъснато бъркане се налива прясното мляко. Овкусява се със соев сос и малко индийско орехче. Опитайте и при нужда добавете и сол, но не забравяйте, че  соевият сос е солен. Трябва да призная, че направо се влюбих в комбинацията на сос "Бешамел"  със соев сос!
   Дъното на подходяща тавичка се намазва с малко мазнина. Нарежда се ред патладжани, върху него пласт от каймата, отново патладжани и т.н. Ястието се залива със сос и се запича във фурната на 220 градуса. По желание може да се поднесе поръсено с пресен магданоз. Добър апетит! 
   Ако моите предложения ви харесват, подкрепете ме тук в играта "Вкусната храна обича Kikkoman"като сготвите някоя от моите рецепти или споделите ваша собствена кулнарна идея. Как става това можете да видите тук.


2 коментара: