26 януари 2024 г.

Боб с наденица

    Боб с наденица - истинска българска класика! Докато бавно къкри, изпълва кухнята с неповторим аромат, а във вкуса му едва ли някой може да се съмнява, когато види бързото "омитане" на чиниите. 😋😋


Продукти:
300 г боб
2 сурови наденици
1/2 стрък праз /лук/
2 моркова
1 червена чушка
2 ч.л.червен пипер
1/2 ч.л. пушен червен пипер
сол
черен пипер
гьозум
ронена чубрица
олио


     За да уври по-бързо, бобът се накисва във вода от предния ден. Често го слагам от вечерта в тенджерата за бавно готвене на най-ниска или средна степен, след което сменям водата при готвенето. Особено на средна степен до сутринта е почти напълно готов и ястието после се приготвя много бързо. 
   При нормалния начин на подготване, бобът се слага да поври за 20 минути, след което водата се изхвърля, долива се нова и отново се оставя да ври за още 15-20 мин. Отцежда се и тази вода и тогава фасулът е готов да се използва. Ако нямате време или не ви се занимава, може да пропуснете втората смяна на водата, но така по-добре се отстраняват дразнещите стомаха вещества.   

      
   Празът и обелените моркови се наситняват и се задушават за кратко с малко олио. През зимата използвам обикновено праз. Харесва ми допълнителният аромат, който придава на ястието. Ако не обичате или не разполагате с него, може да замените със стар лук. Прибавя се нарязаната на парченца чушка и се задушава за още няколко минути. Слага се и отцеденият боб, овкусява се с червен, пушен и черен пипер, чубрица и гьозум. Аз винаги добавям и от любимата ми домашна подправка, която освен за супи прекрасно се съчетава и с картофени яхнии и боб. Долива се топла вода, разбърква се добре ястието и се вари на слаб огън, докато фасулът напълно омекне. В това време наденицата се нарязва на парченца и се запържва на тиган. 
    Към края на готвенето се добавя и тя, посолява се и се оставя да поври още малко, за да си пусне аромата.
     Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар