15 януари 2024 г.

Тиквеник

  Мразовитите зимни дни са прекрасно време да изпълним дома си с аромат на тиква и канела и да се насладим на прекрасен сочен тиквеник. По пазарите и магазините още се намира хубава тиква, така че не пропускайте да се поглезите с тази прекрасна българска рецепта!



 Продукти:
1 кг. тиква
230 г захар
100 г масло
250 г смлени орехи 
1 пак. фини кори за баница
2 пак. ванилия
2 ч.л. канела
пудра захар  за поръсване

    Тиквата се нарязва на парчета, обелва се и се настъргва на едро ренде. В дълбок тиган се разтопява маслото, прибавят се тиквата и ванилията и се задушава, като от време на време внимателно се разбърква, за да не загори на дъното. Когато омекне тиквата и се поизпари водата, съдът се сваля от котлона, оставя се да се охлади, добавят се канелата и захарта и се разбърква добре.

      Взема се лист кора, намазва се с разтопено масло, наръсва се с тиква и орехи и се навива на руло откъм тясната страна, като се внимава да не се сплесква. Обичам тиквеникът да е сочен и затова ръся обилно от плънката и орехите. Готовото рулце се прехвърля в намаслена тава. По същия начин се завиват и останалите кори, докато се запълни съда. Обикновено при мен остават няколко кори, които правя на малки банички за закуска. 
   Тиквеникът се намазва с разтопено масло и се изпича в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се охлади, се поръсва с пудра захар.  
     Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар