11 декември 2023 г.

Кюфтенца от спанак с киноа, синьо сирене и гауда

    Уникално вкусни е малко да се каже за тези страхотни кюфтенца от спанак с киноа и синьо сирене. Хрупкави отвън, в същото време сочни отвътре, а в комбинирани със сосче със синьо сирене са направо неустоими!  


Продукти:
60 г киноа /1 к.ч./
2 стръка пресен лук
250 г спанак
3 яйца
синьо сирене 80 г.
краве сирене 70 г
гауда 50 г
сол
черен пипер
масло
брашно
галета

За соса:
1 скилидка чесън,
2 ч.л. масло
100 мл течна сметана
30 г синьо сирене
2 с.л. заквасена сметана
сол, черен пипер


    Киноата се сварява в 500 мл вода и се отцежда. На мен ми харесва повече, ако не е напълно омекнала, а остане леко по-твърда. Спанакът и пресният лук се измиват и се нарязват на парченца. В тиган се  разтопяват 1-2 супени лъжици масло и в него се задушава лукът. Добавя се спанакът и се готви до омекване, като на няколко пъти се разбърква. Овкусява се с малко черен пипер и се оставя да се охлади. 
    Сирената се натрошават и се добавят към сместа. Прибавя се и киноата и ако е необходимо, се посолява. Най-добре е да се опита, тъй като сирената са доста солени. Накрая се слагат едно яйце, 2-3 супени лъжици брашно и всичко се обърква добре. Трябва да се получи гъста смес, за да могат да се оформят кюфтенцата.
    Останалите яйца се разбиват в купа, а в две отделни чинии се подготвят съответно брашно и галета или смлени хлебни трохи.
    С лъжица или с ръце се гребва от сместа, пуска се в брашното и се оформя малко кюфтенце. След това всяко се потапя в разбитите яйца, овалва се в галета и се изпържва в по-дълбок съд. След като се зачерви от едната страна, внимателно се обръща с вилица. Малко по-трудно се оформят от обикновените кюфтета от кайма, но врътнята и усилието си заслужават!
  Готовите кюфтенца се подреждат върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина. При мен се получиха 18 бр. 

   
  За приготвянето на соса скилидката чесън се счуква и се задушава за кратко в разтопеното масло. Доливат се течната сметана и 100 мл вода. Натрошава се синьото сирене и се вари на ниска степен на котлона, докато сиренето се разтопи. Овкусява се със сол и черен пипер, а може да се добавят и две-три супени лъжици заквасена сметана. Кюфтенцата се сервират топли с купичка от сосчето.
   Заповядайте да разгледате още интересни идеи със спанак !
  Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар