1 декември 2023 г.

Постно задушено прясно зеле

    Свежото, хрупкаво и екологично чисто зеле, което отглеждаме в градината, основно хапваме на пресни салати, но никога не пропускам да приготвя и постно зеле, така както моята баба го готвеше - бавно задушено и на мазнинка. Страхотна  много вкусна българска рецепта и незаменима по време на зимните пости!


Продукти:
1 средно голяма зелка
2 моркова
1/2 стрък праз
прясна целина
червен пипер
сол
черен пипер
олио


    Зелето се почиства от външните листа, изплаква се и се нарязва на парченца. Морковите се настъргват и заедно с наситнения праз се слагат да се задушават в дълбока тенджера с 1 к.ч. олио на дъното. Ястието става по-вкусно с повече мазнина. Когато зеленчуците поомекнат, се добавя част от прясното зеле. Разбърква се добре и се похлупва. Може да се сложи и малко вода, колкото да не загорят зеленчуците на дъното. Постепенно зелето посляга и се добавя и останалата част. Поръсва се с 2-3 ч.л. червен пипер, нарязаната на ситно целина, разбърква се добре и отново се похлупва. По желание може да се добави и един настърган домат или малко доматен сок, но специално в тази рецепта на мен ми харесва повече само с червен пепир. Ако се добави малко ронена чубрица, гозбата се получава още по-ароматна. Ястието се готви на ниска степен на котлона, за да не загори, а зеленчукът постепенно отделя достатъчно течност, докато зелето омекне напълно. Малко преди да е напълно готово, се овкусява и със сол и малко черен пипер. 
       Заповядайте да разгледате още рецепти и идеи за зеле и постни ястия!
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар