Уникално вкусен бюрек! Точно по този начин не бях го приготвяла и определено влиза в категория "любими"! Лесено и бързо се прави и непременно трябва да го опитате!
Продукти:
4 готови турски кори
300 г сирене
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. разтопено масло
4 стръка магданоз
За тази рецепта се използват големите дебели точени турски кори. Две яйца и белтъкът от третото се разбиват в дълбока купа. Прибавят се разтопеното масло, прясното и киселото мляко, бакпулверът и се разбърква добре. Сиренето се натрошава и смесва с нарязания на ситно магданоз. Тавичката се намаслява и в нея се слага първата кора. Трябва да е по-голяма от съда, така че да покрива и страниците и да може после да се прихлупи върху другите. Намазва се обилно със сместа, разпределя се част от сиренето и се покрива с втората кора. Отново се намазва и т.н. Вътрешните кори могат да се поставят и на парчета, но е добре най-горната да е цяла. Преди да се нареди и последната кора, първата се прегъва върху останалите. Краищата на най-горната пък се подпъхват надолу.
Бюрекът се нарязва на парчета. Отделеният в началото жълтък се разбива и се добавя към остатъка от сместа. Полива се равномерно върху последната кора и се оставя да почине за поне 15 минути до 2-3 часа, за да поеме течността. Ако искате по-хрупкав бюрек, времето за престояване се намаля. Моя оставих за 35-40 минути и се получи точно по мой вкус. Изпича се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Невероятна вкусотия!
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар