8 ноември 2023 г.

Чорба от домашен петел

    Есента още не иска да отстъпи  място на зимата, но малко по малко времето захладнява и все повече ни се иска да сложим на трапезата гореща и ароматна супичка. А днешното ми предложение е точно такова - разкошна чорба от домашен петел. 

    

Продукти:
фенер, крила, шийка
1 глава лук
2 моркова
2 картофа
шепа фиде
пресен магданоз
прясна целина
девисил
черен пипер 
дафинов лист
сол
олио


    За тази рецепта използвах фенера, крилцата и шийката. Естествено може да се използва всяка част от месото, но птицата беше доста едра и те бяха напълно достатъчни. Измиват се добре и се сваряват предварително до пълното им омекване, като във водата се пускат няколко зрънца черен пипер и два дафинови листа. Пяната, която се образува по време на варенето, се обира с решетъчна лъжица. Аз много често използвам слоукукъра и слагам месото от вечерта на средна степен. Така на сутринта месото е напълно готово, направо се разпада, а бульонът, който се получава, е много силен и ароматен. 
    Месото се отделя от костите, накъсва се на парченца, а бульонът се прецежда през фина цедка или тензух .


    На дъното на тенджерата се налива малко олио, в което се задушава за кратко наситненият лук. Добавят се нарязаните на парченца моркови, разбърква се и се задушава за още няколко минути. Доливат се един литър от бульона и литър вода. Може да се използва и повече бульон, но така приготвен в слоукукъра, се получава доста силен. 
   Картофите се обелват, нарязват на кубченца и се добавят към чорбата. Слага се и месото. Към края на варенето се добавя и фидето. Овкусява се със сол и девисил, а когато супата е готова, се прибавят и наситнените пресни подправки. Чорбата се поднася гореща, като за разкош могат да се добавят лют пипер, оцет и счукан чесън. 
     Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и си насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар