Топящи се в устата, ароматни и топли гюзлемички с праз и сирене - неустоимо предложение за неделната закуска. Приготвянето им отнема малко повече време, но вкусът им си заслужава всяка отделена минута.
Продукти:
брашно ок. 330 г /за баница/
вода 200 мл
олио 2 с.л.
оцет 1 к.л.
сол 1/2 ч.л.
праз 150 г
сирене ок. 200-250 г
масло за намазване
брашно ок. 330 г /за баница/
вода 200 мл
олио 2 с.л.
оцет 1 к.л.
сол 1/2 ч.л.
праз 150 г
сирене ок. 200-250 г
масло за намазване
В купа или тавичка се пресява брашното. За тази рецепта използвах 330 г, но всяко брашно поема различно количество вода, така че може да отделите част от него и да го добавяте постепенно, докато се оформи средно меко и гладко тесто. Възможно е и да се наложи да се използва и малко по-голямо количество.
В средата на брашното се оформя "кладенче", в което се сипват солта, водата, олиото и оцетът. Първоначално тестото се замесва в купата, след което се прехвърля върху набрашнен плот и се доомесва. Оставя се покрито с кърпа да си почине за ок. 15 минути.
Празът се нарязва на малки парченца и се задушава в малко масло за кратко, колкото да омекне. Оставя се да се охлади и се смесва с натрошеното сирене.
Тестото се разделя на 5 парчета, които се оформят на топчета. Оставят се да си починат още 10-15 минути. Всяко от тях се разточва върху набрашнен плот на много тънка кора, намазва се с разтопено масло, наръсва се със сместа от праз и сирене и се сгъва на плик, а могат да се оформят и като тези дърпани гюзлеми Отгоре отново се намазват с масло и се изпичат на тиган на средна степен на котлона. Тези приготвих на грил-тигана, но може да се използва и обикновен тиган, сач, плоча или скара. През последните няколко години за палачинки, гюзлеми и баници, често вместо масло използвам домашно гхи. Получават се уникални, но за приготвянето на гхи-то ще се направя отделен пост. Гюзлемичките се поднасят топлички с айрян - да си оближеш пръстите!
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар