18 август 2022 г.

Дърпани гюзлеми

     Гюзлемичи сравнително често правя за закуска през почивните дни, но покрай другите ангажименти, така и не им е идвал ред за снимки и рецепта. Обикновено ги разточвам с точилка, но този път реших да ги направя с дърпани кори.  Със сигурност са нещо, което непременно трябва да опитате!



Продукти:
500 г брашно /за баница/
300 мл вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. оцет
100 г масло
ок. 300 г сирене


    Брашното се пресява добре, оформя се "кладенче" в средата и в него се сипват водата, солта и оцета. Омесва се гладко меко тесто и се покрива добре с кърпа, за да не пресъхне. Оставя се да си почине 20-30 минути, след което се разделя на шест топчици.


    Маслото се разтопява, потапя се една топчица, сплесква се и върху намаслен плот постепенно се разтяга с ръце, докато се оформи тънка прозрачна кора. Друг вариант е питката да се завърта в кръг във въздуха, като леко се придърпва с пръсти. Така от тежестта на тестото и придърпването, постепенно се получава кората. 
   Когато е готова се оставя на плота и се наръсва с натрошено сирене - колкото повече, толкова по-вкусно ☺. Прегъва се на две през средата, като крайчетата се прехлупват, за да не пада плънката, след което се прегъва още веднъж, но този път през късата страна. Може и на плик да се сгъне - както ви е по-удобно. Гюзлемичките се изпичат на тиган. Сполучливо се получават и на електрическа скара с плоча. Голяма вкусотия! Не пропускайте да се поглезите!
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар