22 юни 2016 г.

Сладко от череши

   У дома сладкото от червени череши е от любимите. Направя ли палачинки, децата винаги първо питат за сладко от череши и затова и всяка година правя поне по няколко бурканчета. Не добавям никакви допълнителни аромати. За мен чистият черешов вкус и аромат са напълно достатъчни.




Продукти:
1 кг череши
700 г захар
1 ч.л. лимонтузу

Дръжките се отстраняват и черешите се измиват много добре. Тук идва най-досадната процедура - ваденето на костилките, но когато количеството не е много голямо, се получава сравнително бързичко. Тази година реших да си взема уред за вадене на костилки, но не мога да кажа, че става много по-бързо. Спомените ми от детството са, че дядо ми ползваше бирена бутилка, върху отвора на която се поставяше черешката, костилката се избутваше с нещо остро и падаше вътре в шишето.  Със сигурност обаче, ако искате да не отидете на работа следващия ден с боядисани ръце, трябва да сложите ръкавици:)
   Когато черешите са готови, захарта се изсипва при тях. Разбъркват се внимателно и се оставят, докато захарта се разтопи. Сладкото се вари на тих огън до сгъстяване, като периодично образувалата се пяна се отстранява. Към края на варенето се прибавя и лимонтузуто.  Следва се правилото капка, капната върху обърната чиния да не се разлива. Имайте предвид, че когато сладкото се охлади, се сгъстява още. 
   Докато сладкото е още горещо, се разсипва в сухи бурканчета, затваря се и се обръща с капачките надолу, докато се охлади. Да ви е сладко!





2 коментара:

  1. Получило се е прекрасно сладко,Радост!И аз съм от почитателите на този вид сладко като децата :)

    ОтговорИзтриване