Много любимо ястие. След голямото печене на бутчета и плешки покрай Великден и Гергьовден не исках и да чуя за агнешко. Сега обаче, тази яхния приготвих с голямо желание, докато още има хубав пресен пролетен лук.
Продукти:
ок. 1 кг агнешко месо
3 връзки пресен лук
4-5 стръка пресен чесън
4-5 стръка пресен чесън
4 моркова
250 мл смлени домати
200 мл бяло вино
2 с.л. брашно
2 с.л. брашно
магданоз
гьозум
гьозум
мента
1.5 ч.л.червен пипер
сол, олио
Агнешкото месо се измива, подсушава и нарязва на парчета. Аз използвах бутче. На дъното на тенджера се налива малко олио. Месото се запържва за кратко, колкото да се запечата. Доливат се бялото вино и малко вода. Месото се задушава до омекване, след което се прибавят нарязаните на парченца моркови, пресен лук и чесън. Разбърква се добре. Когато лукът поомекне се прибавят червеният пипер и доматите. Долива се водичка. Овкусява се с черен пипер и сол. Ястието се вари до готовност на тих огън. По желание може да се сгъсти сосчето с малко разбито с водичка брашно. Пресните подправки се нарязват на ситно и се добавят на края, за да запазят максимално аромата си. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар