24 февруари 2015 г.

Лучник по северняшки

   Тази вкусотия си харесах преди много време в Тефтерите на Марги. Доста се изкуших да добавя и други продукти, но все пак реших да опитам класическата рецепта за плънка на Марги и да не се отклонявам съществено от оригинала. 






Продукти за тестото:
500 г брашно
250 мл вода
1 пак. суха мая
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар

Плънка:
3 стръка праз
2 чушки
50 г. масло
ок. 1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
магданоз, ронена чубрица

   Омесва се тесто, което се разпределя на 4-5 топки, като едната, която ще е на дъното на тавата е малко по-голяма. Покриват се с кърпа, за да не изсъхнат и се оставят да втасат. Докато тестото втасва се приготвя плънката. Празът се почиства и нарязва на парченца. Задушава се за няколко минути в маслото, след което се добавят чушките. Когато зеленчукът омекне се прибавят подправките. Разбърква се добре и се оставя да се охлади.
      Голямата топка тесто се разточва и се разстила в намаслена тавичка. Тестото трябва да излиза извън ръба на тавата, за да може накрая да се загърне. Другите топки тесто се разточват с диаметър колкото тавата. Първата кора се поръсва с част от плънката. поставя се втората кора и т.н. Последната кора не се поръсва, а върху нея се загръща края на най-долната кора. Надупчва се с вилица, намазва се с разтопено масло и се поръсва с чубрица. Лучникът се изпича до готовност на 180-200 градуса. Резултатът е истински разкош! Добър апетит!



7 коментара:

  1. Никак не бих му се чудила ако беше в близост до мен:),прекрасен е,Радост!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, че вкусно Ради!! И аз си мисля за лучник от доста време, а сега с твоя ми възбуди апетита!!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е, особено плънката е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Ради! Страхотен лучник и много хубави снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден лучник, Ради, как ми се е прияло и на мен нещо такова. Рецептата е много подходяща и за постещите, ако се замени маслото в плънката със зехтин например.
    Изглежда много вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано и аз се зачудих дали да не приготвя плънката със зехтин, но така да обичам аромата на праз с масло, че се отказах. За постещите обаче ще е чудесно решение:)

      Изтриване
  6. Лучника е едно от любимите ми ястия. В най-различни варианти и форми. Този е станал страхотно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване