3 април 2024 г.

Яхния с пилешко и лапад

   Яхния с пилешко и лапад - любима традиционна българска гозба, която не пропускам да приготвя през пролетта, когато има свеж пресен лапад. Лесно за приготвяне ястие е, а същевременно и много полезно. Лападът често се подценява, но всъщност е изключително богат на витамини и минерали като желязо, магнезий, калий, калции и мн.др и е важно да го включваме в менюто си след зимните месеци.

                                                        
Продукти:
2 пилешки бутчета
500 г лапад
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
1 морков
2 ч.л. червен пипер
черен пипер
пресен гьозум
пресен магданоз
сол
олио


    Пилешките бутчета се измиват и се слагат да се варят. Пяната, която се образува на повърхността, се отстранява с лъжица. След като месото омекне, се изважда да се охлади и се обезкостява.
   Дръжките на лапада се отрязват, както и по грубата жилка на самото листо. Измива се добре и се нарязва на парченца. В тенджерка се налива малко олио и в него се задушават за кратко нарязаните на малки парченца пресен лук, морков и чесън. Прибавят се 2 чаени лъжички червен пипер, разбърква се и се долива от бульона, който се е получил при варенето на пилето. Добавят се нарязаният лапад и месото. Ястието се овкусява със сол, черен пипер и няколко  стръкчета пресен гьозум и магданоз накълцани на ситно. Долива се малко вода и ястието се оставя да се вари на средна степен на котлона до готовност.
    По желание може да се сгъсти леко с размита в малко вода лъжица брашно, но лично аз предпочитам да има повече сосче за топкане с пресен хляб. Не се колебайте да опитате тази семпла, лесна и много вкусна българска гозба, а ако търсите още идеи какво може да приготвите с лапад, разгледайте рецептите за зелник с лапад и сармички с лапад на фурна
  Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар