16 февруари 2024 г.

Крема сирене

    От няколко години си приготвям домашно крема сирене, но досега все не оставаше време да споделя как всъщност го правя. Вдъхновението ми бе породено от редица неуспешни опити да си купя хубаво крема сирене, въпреки че пробвах всички марки, които намерих в магазина. След доста изчетена информация по темата, успехи и провали си намерих "моя" начин. Много полезен ми беше този сайт https://cheesemaking.com. 


Продукти:
1 литър прясно мляко
сол
2 с.л. кисело мляко
калциев хлорид
мая за сирене

    Млякото, с което правя крема сиренето е домашно и е с много висока масленост, но ако не разполагате с такова, може да се добави и малко течна сметана. Никога не съм опитвала да направя с купено от магазина и честно казано не вярвам, че резултатът ще е толкова добър. Най-важното обаче е млякото, което използвате да не е ултрапастьоризирано.  

    Млякото се загрява до 78-80 градуса за няколко минути, за да се обеззарази, след което се охлажда до 37-38 градуса. Добавят се две супени лъжици кисело мляко и малко сол /на върха на лъжичка за кафе/. Следва прибавянето на калциев хлорид според указанието на опаковката и на мая за сирене. От нея винаги слагам повече.

   Съдът се покрива и се оставя на стайна температура за ок. 24 часа, за да има време да се развият млечно-киселите бактерии. За приготвянето на тази доза крема сирене използвах купата Tupperware, която затворих и прибрах във фурната, Беше доста хладно и не исках млякото да изстине много бързо. Подсири се страхотно и много се радвам, че ми хрумна идеята да я използвам в нещо по-необичайно! 

  
    Както се вижда на горната снимка, сиренината е готова, когато на повърхността се образуват капчици  суроватка и леко се отдръпне от стените на съда. Ако не се остави да узрее добре, ще стане прекалено течно и дори може да изтече през плата за отцеждане. Следващата стъпка е да се нарежи на парченца. Оставя се да се поотдели част от течността, след което се прехвърля в покрит с тензух гевгир.  Суроватката, която се отделя е много богата на витамани и минерали и изключително полезна благодарение на млечно-киселите бактерии, които съдържа.  Добре е да си я събирате и да я използвате за готвене, пиене или дори за добавяне към водата за поливане на цветята.

   
    След като се поотдели част от течността, тензухът се вързва и се закача някъде да се доотцежда за още ок. ден. Отнема време, но резултатът си заслужава. На няколко пъти може да се отвори вързопчето и сиренето по края да се обере от тензуха и да се смеси с това в центъра. За по-бързо отцеждане аз слагам кърпата със сиренината в гевгир и притискам леко с нещо. През летните горещини прибирам сиренето да се отцежда в хладилника.
   Когато крема сиренето достигне желаната твърдост, се прехвърля в купичка, добавя се още сол на вкус, намачква се и се разбърква добре. Може да го оставите по-сухо или по-меко, за да се маже по-лесно на филийка. Ако ще се използва за десерти не е нужно да се осолява допълнително. Прекрасно става, ако се добавят и накълцани на ситно пресни зелени подправки - копър, магданоз, босилек... Процесът е по-продължителен, но удовлетворението от крайния резултат и това да можеш да хапнеш нещо истинско, чисто и без консерванти и "Е"-та си струват всяка отделена минута.      
  Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар