21 февруари 2024 г.

Броколи със сметана

    Нещо полезно, лесно за приготвяне и много, много вкусно. Броколите със сметана на фурна са и прекрасна идея за разнообразяване на менюто след тежките зимни трапези.

Продукти:
2 глави броколи /ок. 500 г розички броколи/
200 г заквасена сметана
150 мл течна сметана
3 скилидки чесън 
100 мл бяло вино
40 г масло
40 г синьо сирене
100 г кашкавал
пипер меланж
сол

    Розичките на броколито се отрязват от стъблото и се измиват. Бланшират се за пет минути във вряща вода, след което веднага се отцеждат и се потапят в студена вода, за да се охладят. В тенджерка или дълбок тиган се разтопява маслото и  в него се задушава за кратко счукания чесън. Долива се бялото вино. Заквасената и течната сметана се разбъркват с малко вода и също се прибавят. Натрошава се и синьото сирене и сосчето се вари на слаб огън, докато сиренето се разтопи. Разбира се, ако не сте му почитател, може да го пропуснете.
    Броколите се прехвърлят в намаслена тавичка, посоляват се и се поръсват с пипер меланж.  Заливат се със сосчето и се запичат до готовност в загрята на 200 градуса фурна. Към края на готвенето се поръсва и настърганият кашкавал и ястието се връща във фурната, докато се разтопи и позапече и той. 
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар