Любимо традиционно българско ястие, за което по-рядко се сещаме, а е толкова вкусно и непременно трябва да присъства на трапезата, особено по време на пости!
Продукти:
1 стрък праз
500 г боб
1 средна зелка
1/2 к.ч. сушени чушки
1/2 к.ч. сушени домати
2 ч.л. червен пипер
дафинов лист
черен пипер
1 к.ч. червено вино
сол /ако е необходимо/, олио
Бобът се накисва от предната вечер в студена вода. На сутринта се слага да кипне, след което се сменя водата с чиста и се сварява до омекване. Когато ще готвя стар фасул или нещо с него, в повечето случаи аз го слагам от вечерта в слоукукъра на най-ниската степен. На сутринта вече е полусварен и само сменям водата и довършвам ястието. Много по-бързо и удобно ми е.
Киселото зеле се нарязва на малки парченца. На дъното на тенджера се сипва малко олио и празът се задушава за кратко. Добавя се зелето, начупените на парченца домати и чушки, 1-2 дафинови листа, наръсва се с червен пипер и се разбърква добре. Когато се позадуши, се прибавят свареният и отцеден от водата стар фасул и виното. Ако е необходимо се посолява леко. Долива се малко топла вода и се оставя да поври десетина минути, след което се прехвърля в тавичка и се запича на 200 гадуса в предварително загрята фурна.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на чудесно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар