2 март 2023 г.

Питка с песто и топено сирене

    Пухкава, ароматна, топяща се в устата и невероятно вкусна! Единственото, което може да каже човек, когато я опита е: -Уау!  
   Заслужава си всяка отделена за приготвянето й минута. Непременно я опитайте!



Продукти:
500 г брашно
250 мл вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. оцет
3 с.л. олио
1/2 кубче прясна мая
6 бр. топено сирене /от триъгълните/
1 яйце
50 г разтопено масло
песто
сусам


    
    Маята и захарта се разтварят в 50 мл от водата, поръсват се с една лъжичка от брашното и се оставят на топло да шупне. Белтъкът и половината от жълтъка на яйцето се прибавят в тестото, а останалият жълтък се отделя за намазване на питката
    Брашното се пресява два пъти. Тестото омесих в купата на Tupperware, но този път първо сложиш водата, солта, оцета, олиото, активираната мая и ок. 400 г от брашното. Разбърках с лъжица, за да се пооформи тестото, след което го обърнах върху набрашнения плот. Поръсих още от отделеното брашно, като го премесих/обърнах няколко пъти, за да преценя твърдостта на тестото - да е меко, но все пак да може и да се разточи след като втаса. Пое още около 80 г брашно. 
    Върнах тестото в купата и с въртеливи движения го омесих за още 3-4 минути. Обезвъздуших купата с леко отваряне на капака, оставих на топличко да втасва и се захванах с други неща, без да тичам непрекъснато да поглеждам какво се случва - купата сама ще се обади, когато тестото е готово ☺☺☺  Няма как да не чуете. ☺☺☺С голямо удоволствие си я ползвам. Ако ви е интересно какво представлява, моята си я поръчах от ТУК.

    Когато тестото втаса, се изважда върху набрашнен плот и се разделя на части, които се оформят на топчета. Едно малко парченце отделих за розичката в центъра. От останалата част от тестото 2/3 отделих за външната част на питката и 1/3 за вътрешната.

    Три от топчетата се разточват на кръгли питки. Първата се намазва с разтопено масло и 1-2 ч.л. песто. Върху нея се поставя втората, отново се намазва с масло и песто и се покрива с третата. Така получената "питка" се разточва на малко по-тънък кръг и се разделя на 8 части. В широката част на всяко триъгъличе се поставят парченца от топеното сирене и тясната част се прегъва отгоре. 

    Останалите две топчетата се разточват на продълговати ленти, които също се намазват с масло и песто. Нареждат се парченца от топеното сирене, завива се рулце, разрязва се по средата и се оформя плетеница.


   Оформеното тесто се подрежда в тавичка върху хартия за печене. Останалият жълтък се разбива и се разрежда с малко прясно мляко. Питката се намазва добре, поръсва се със сусам, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса, докато  удвои обема си. Изпича се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Топлата питка се намазва леко с разтопено масло! Най-добре е да се поднесе прясно изпечена, докато сиренето още е разтопено, но и след това остава невероятно вкусна. 

   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на чудесно домашно приготвено ястие! Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар