Един вариант на стар фасул, малко по-различен от традиционните боб-чорби и яхнии - боб гигант с праз, сушени чушки и бяло вино. Чусена идея е за постна и разтоварваща вечеря след тежките празнични трапези, а компанията на чаша червено вино е просто задължителна:)
Продукти:
500 г боб гигант Крина
2 стръка праз
6 сушени чушки
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. бяло вино
зехтин, масло, черен пипер, мащерка
Бобът се накисва от предната вечер в купа с вода. На следващия ден се сварява на тих огън до омекване, като е желателно водата при варенето да се смени. В това време сушените чушки се накисват в малко вода.
Когато бобът се свари, се отцежда добре. Празът се нарязва на ситно и се задушава за минутка в зехтин с малко масло. Прибавят се бобът и нарязаните на парченца чушки и се разбърква добре. Поръсва се със сол, червен и черен пипер и се долива чаша бяло вино и малко вода. Може да се овкуси с мащерка и риган. Бобът се оставя да къкри на тих огън, докато течността изври. Добър апетит!
Прелестна вечеря!Поздрави и прегръдки,Радост!:)
ОтговорИзтриванеВкусна вечеря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета!
Изтриване