29 януари 2017 г.

Запеканка с праз, сирене и печени чушки

   Нещо лесно и вкусно за хапване, което не изисква дълго въртене в кухнята. Чудесно е за вечеря след работа - леко, ароматно и семпло.



Продукти:
7-8 картофа
2 стръка праз
10-12 бр. печени червени чушки
300 г. обезсолено краве сирене
1 малка кофичка заквасена сметана
150 мл бяло вино
сол, черен пипер, олио
синьо сирене и кашкавал за наръсване



   Картофите се измиват и се слагат да се варят. Не е необходимо да се варят до пълното им омекване, тъй като после ще се дозапекат във фурната. Когато са готови се потапят в студена вода, за да се охладят и се обелват. 
   Докато картофите се варят, се подготвят останалите зеленчуци. Празът се почиства и се нарязва на колелца, а печените чушки се нарязват на парченца. Дъното на тавичката се намазва с олио и се нареждат половината от картофите, нарязани на кръгчета. Върху тях се разстилат пласт праз, пласт червени чушки, нарязаното на парченца сирене, след което отново червени чушки и праз. Най - отгоре се нарежда останалата част от картофите. При реденето зеленчуците се поръсват със сол и черен пипер. Ястието се наръсва с натрошеното или настъргано синьо сирене и се залива с разбитата с бялото вино заквасена сметана. Запича  се във фурната на 200-220 градуса. Когато е готово се наръсва с настърган кашкавал и се дозапича. Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар