Френска супа „Вишисоаз”
или по нашенски казано,
любимата и често приготвяна през есента и зимата крем-супа с праз J. Част от чарът на тази част от годината
са именно уханните крем-супи със сезонни зеленчуци.
бял пипер,
сол, билкови крутони
Празът и
чесънът се почистват и се нарязват на ситно. На дъното на тенджера се загряват зехтинът и маслото, докато маслото се разтопи. Прибавят се празът и чесънът, разбърква се добре и се задушава за кратко, след което се добавят и нарязаните на малки кубченца картофи. Отново се разбърква и се долива вода или домашен зеленчуков бульон. След като зеленчуците омекнат, бульонът от варенето на зеленчуците се отцежда. Не се изхвърля! Празът и картофите се пасират добре и супата се разрежда със сметаната, прясното мляко и част от отделения бульон до желаната гъстота. В оригиналния си вариант тази ароматна супа се приготвя само със сметана, без прясно мляко, но на мен ми е прекалено тежка само със сметана и крем-супите обикновено приготвям основно с прясно мляко. Овкусява се със сол и бял пипер. По принцип Вишисоаз се поднася добре охладена, но е въпрос на предпочитание. Топла е също така прекрасна. Крутоните на снимката са запечени със зехтин и
пресни подправки – мента, риган и розмарин. Невероятно ухание!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdx6bPCvP1KH1avYyHt6Q4l1Ic7A-5s-jMYtx6yppLAB-xyZ96kCprEnT3-5dVNPKENEXzNlU-F9JRjIEFf0y2NV9wSq59IXKKZjqo4vuhuMhOSip8RG6R5Y8JyHz9GLKKhvnMpMM-uzNJ/s640/%25D0%25B2%25D0%25B8%25D1%2588%25D0%25B8%25D1%2581%25D0%25BE%25D0%25B0%25D0%25B71+2%25D0%25B3.jpg)
Много я обичам, наподобява ми крем супа от аспержи.
ОтговорИзтриване