6 април 2016 г.

Kitchen and Hobby на 2 г. и палачинкова торта "Плодова свежест"

   Макар и виртуално, днес ви черпя за втората блогогодинка на Kitchen and Hobby. Две годинки от началото на това кулинарно "тефтерче", което неочаквано и за мен самата се превърна в истинско приключение. Ще се радвам безкрайно, ако всеки открива по нещо за себе си сред рецептите и хоби-щуротийките, споделени от мен в откраднатите минутки свободно време.   
   И тъй като навън е невероятно свежо, зелено и пролетно, ми се искаше и тортата да не е прекалено тежка и сладка, а по-свежа и лека. Така ми хрумна и идеята за палачинкова торта "Плодова свежест".





Продукти:
750 мл прясно мляко

6 яйца
2 с.л. захар
1 ванилия
брашно
125 г масло
400 г заквасена сметана
4-5 с.л. течен шоколад
ягоди, банани или други сезонни плодове

 
   Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Долива се прясното мляко и малко по малко се прибавя брашно, докато се получи смес с гъстота на боза. Всеки път, когато правя палачинки си казвам, че трябва да претегля количеството брашно, което приблизително използвам за палачинковото тесто, но така и не съм го направила до сега. Тиганът за палачинки се загрява и се намазва с масло. С черпак се загребва от сместа, изсипва се в тигана и се разстила на равномерен пласт. Когато палачинката се запече от едната страна, се намазва с масло, обръща се и се изпича от другата страна. Палачинките са оставят да се охладят, а в това време се приготвя кремът.

   Сметаната се разбива с миксер и към нея се прибавя течният шоколад. Аз сложих 5 мнооого препълнени лъжици течен шоколад, но хубавото на това кремче е, че можете да добавяте шоколадът на порции, докато получите сладост и аромат по ваш вкус. Разбива се добре. Кремът може да се остави в хладилника за известно време да стегне, за да се маже по-лесно. За сглобяването на тортата, палачинките намазани обилно с крем се нареждат една върху друга. Нареждат се и 2-3 пласта с плодове. Отвън тортата се измазва с останалия крем и се украсява. Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Разкошна торта за специален повод,Радост!Пожелавам ти още много години напред да се радваш на това приключение и ние да се вдъхновяваме ,когато ти идваме на гости!Брашното за палачинките и аз не меря,всичко забърквам на око.Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Роси! Специален поздрав и на теб:)

      Изтриване