Днешното предложение е леко и пролетно. След дългите зимни месеци и в разгара на сезона на спанака, би било истинско престъпление да не присъства на трапезата. А оформено и поднесено по този начин е и по-интересно за децата, които обикновено не са големи почитатели на спанака. Комбинацията с голям и хубав таратор е чудесна.
Продукти за 4 порции:
1 ч.ч. ориз Krina Balance
300 г спанак
3 стр. пресен лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
4 яйца
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер, сол, олио
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBjF9lGzYsHV0h7FrJxEEhsH19EjEiF1KIYmvQ3PU54ydDj8NKSRbd7eaLuGG5X-4LU21BSVzlYF4WdBf7UjjEFOX4ozsGNoG_BGi_VkYtMp6BVet5x1e6nveyQConbM1yu8IGjT4v1UN-/s400/%25D1%2581%25D0%25BF%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25BA+%25D1%2581+%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B8%25D0%25B72+8%25D0%2593.jpg)
Оризът се измива много добре със студена вода и се оставя да се отцеди. Пресният лук се измива и нарязва на парченца. На дъното на дълбок тиган се налива малко олио и в него за кратко се задушават лукът и пресованият чесън. Прибавя се оризът и се запържва, докато стане прозрачен.
Спанакът се измива и почиства от дръжките. Нарязва се на парченца и заедно с настъргания морков и червения пипер, се прибавя към ориза. Разбърква се добре и когато спанакът поомекне, постепенно се доливат 3 чаши вода. Овкусява се със сол и черен пипер. Може да се добавят пресен магданоз и малко бяло вино.
Когато водата се поеме от ориза, с помощта на купичка и чинийка се оформят гнезда, които се поставят в намаслена тавичка. По средата на гнездото се прави вдлъбнатинка, в която се слага по едно яйце. Запича се във фурната на 200 градуса до готовност на яйцата. Поднася се с кисело мляко или таратор. Добър апетит!
Ех, че сладурски са станали! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Поздрави и и на теб и весел празник!
Изтриване