28 март 2016 г.

Традиционна боб чорба

   Боб чорбата е може би най-традиционното българско ястие. У дома присъства на трапезата редовно, при това не просто, защото е част от традиционната българска кухня, а поради високата хранителна стойност и полезните витамини и минерали, които се съдържат в стария фасул. Фасулът е богат не само на въглехидрати, при това бавно разградими, но и на белтъчини, фибри, вит. В и мн. др. Особено подходящ е за хора с високи нива на холестерол и кръвна захар. По време на пости трябва задължително да се включва в менюто, но пък какво по-хубаво от гореща ароматна боб-чорба, с чаша червено вино, а защо не и люта чушчица или малко лют пипер към него....

 



Продукти:
1 купичка боб /ок 250-300г/
1 голяма глава лук
2 големи моркова
1-2 чушки
2 ч.л. червен пипер
200 мл. смлени домати
чубрица, джоджен
сол, олио





   Бобът задължително се накисва от предната вечер в купа с вода, за да се свари по-бързо, а водата, в която е киснал се изхвърля. Времето за варене е различно, според сорта и момента на бране.  Най-бързо старият фасул се сварява в херметическа тенджера, но според мен така се губи част от аромата на ястието. Вкусът на боба, сготвен на тих огън е несравним. Желателно е, след като кипне и поври малко фасулът, водата да се изхвърли и да се налее нова вода, с която да продължи готвенето.


   Когато бобът омекне, се приготвят и останалите зеленчуци. Лукът, морковите и чушките се нарязват на ситно. На дъното на тенджера се налива малко олио и в него за минутка се задушава лукът. Прибавят се морковите. Разбърква се добре  и се оставя за още няколко минутки. Добавят се чушките, отцеденият стар фасул и червеният пипер. Отново се разбърква добре, след което се долива водата, в която е врял фасулът. Прибавят се и смлените домати. Овкусява се със сол, чубрица и джоджен. Аз обичам да добавям и от домашната подправка, която приготвям. Често в рецептите за боб чорба от зеленчуците и червения пипер се прави доста сериозна запръжка, която се прибавя към фасула, но аз не съм почитател на запръжките, особено с червен пипер. В никакъв случай не прибавяйте сол при първоначалното варене на боба, тъй като рискувате да изкарате цял ден над котлона, при това с неясен резултат:)

А според моя опит, за неустоима и вкусна боб чорба са нужни мерак, търпение и любов към традиционните български гозби... Добър апетит!



2 коментара:

  1. Радост,
    спомням си навремето как хората консумираха много зрял фасул и това беше основното им ястие през цялата година, не само през пости.Може би употребата на повече бобови храни е предпазило народът ни от диабет и още куп други заболявания.Защото тези храни са богати на лесно усвоими белтъци, много по - полезни от белтъка в животинската храна.Чудесна е боб - чорбата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно си права, Ели! Много полезен,а в днешно време често е пренебрегван.. Прекрасен ден от мен!

      Изтриване