16 март 2016 г.

Гъби с ориз

   Започнаха най-дългите пости. Не всеки има желание и воля толква дълго време да не яде храна с животински произход, но със сигурност поне няколко разтоварващи дни се отразяват прекрасно. Семпло и лесно ястие като гъбите с ориз е идеално предложение за тези дни.



Продукти:
250 гъби
1,5 ориз
1 глава лук
1 ч бяло вино
олио/зехтин
сол, черен пипер, гьозум



   Гъбите си измиват добре и се нарязват на парченца. Могат спокойно да се приготвят заедно с ориза, но аз предпочитам първо да задуша гъбите и после да ги прибавя. За целта на дъното на подходящ съд се налива малко зехтин и гъбите се задушават до омекване. Извън време на пости може да се добави и порченце масло за повече аромат.

   В това време лукът се обелва и нарязва на ситно, а оризът се измива много добре със студена вода. В същия съд,  в който са задушавани гъбите или в друг се налива малко зехтин. Когато се загрее се изсипва лукът, задушава се за минутка, след което се прибавя оризът и се запържва, докато стане като "прозрачен".  Добавят се задушените гъби, овкусява се със сол, черен пипер и гьозум, разбърка се добре и постепенно се долива бялото вино и малко вода. Когато течността се поеме, оризът се прехвърля в тавичка, долива се още течност до съотношение 1:3 и се запича във фурната. Ако не желаете да запичате ястието, може да се долее вода в съда с ориза и да се готви, докато течността се поеме изцяло. Горките снимки станаха ужасни, но пък вкусът на ястието ги компенсира:) Добър апетит!
Ето и няколко други предложения за постни ястия:


Няма коментари:

Публикуване на коментар