17 февруари 2016 г.

Грах яхния

   Днес отново сме на традиционна българска кухня - грах яхния. Това ястие доста често е подценявано, а всъщност е невероятно вкусно и много лесно за приготване. Грахът е много по-нежен от останалите варива и изключително полезен. Така че грабвайте лъжиците!



Продукти:
800 г грах
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
2 големи моркова
1-2 ч.л. червен пипер 
200 мл. смлени домати
сол, черен пипер, олио/зехтин


   Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават за кратко с малко олио или зехтин. Прибавят се нарязаните на кубченца моркови. След малко се прибавят грахът и 1-2 ч.л. червен пипер. Разбърква се добре и се изсипват смлените домати. Могат де се използват и пресни домати, настъргани на ренде. Долива се вода и ястието се оставя да къкри на тих огън. Когато грахът е пресен се сварява много по-бързо. Овкусява се със сол и малко черен пипер. Ако желате яситето да е по-гъсто, може да разбиете една супена лъжица брашно с малко вода на гладка кашичка, която да добавите постепенно към ястието при непрекъснато разбъркване. По  желание могат да се добавят и нарязани на кубченца картофи и пресен магданоз. Добър апетит!




4 коментара:

  1. Радост,
    това ястие си го спомням навремето още от ученическите столове.И тогава въобще не ми харесваше този едър и безвкусен грах.Но от доста години вече си засяваме, обираме го в млечната му зрялост и наистина емного вкусен грахът на яхния.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ели и аз имам ужасни спомени от столовете, включително от онзи мазен, дрънкащ в чинията грах:)Ние също от няколко години гледаме в градината у дома грах. Действително в млечната му зрялост има невероятен вкус!

      Изтриване
  2. Радост,нали знаеш,че все едно си сготвила за мен,всеки път ме изкушаваш и то с най-любими рецепти!Страхотно апетитна ти е гозбата,скоро не съм правила,много добре ме подсети,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че ти допадат предложенията ми.

      Изтриване