14 януари 2015 г.

Тутманик

Топло и уханно!!!


Продукти
ок.650 г. брашно
125 мл. топла вода
125 мл. топло прясно мляко
1 пак суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
1 с.л. олио

100 г. масло
ок. 200-250 г. сирене
шарена сол


   Брашното се пресява. Прави се "кладенче", в което се изсипват водата, млякото, маята, захарта, солта, яйцата, олиото и 50 г от маслото /разтопено/. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса. 


   Когато тестото удвои обема си, се разделя на 5-6 топки. Останалото масло също се разтопява. С него се намасляват обилно ръцете и едната топка се разтегля на тънка кора. Другият вариант е да се разточи и да се намаже с разтопеното масло. Готовата кора се наръсва обилно със сирене и се овкусява с шарена сол. Разтегля се втората кора, поставя се върху първата, поръсва се със сирене и т.н... Всичко се завива на руло, което се усуква и се навива в намаслена тавичка. Отгоре тутманикът се намазва с масло и се поръсва с шарена сол. Оставя се да втаса отново и се изпича във фурната на 175-180 градуса. 

2 коментара:

  1. Майка ми прави такава вита пита, така и казваме ние.По нашия край - северна България тутманик се казва на приготвеният със сода тутманик, с яйца и кисело мляко , а не с мая.Има разлика в наименованията и на баниците, защото при нас ги правим само от тесто без мая.Става много вкусна тази усукана вита пита, лесна, бърза и с чудесен вид и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ради, обожавам тутманик! Да знаеш как ми се прияде само от снимките, толкова са примамливи и наистина неустоими!
    Този тутманик непременно ще се прави, да знаеш! И ще покажа резултата, макар не знам дали ще се стане така сполучлив и ефектен като твоя...
    Поздрави за страхотния тутманик и великолепните снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване