Тази рецепта е с турски произход и всъщност представлява чушки с яйца. За първи път я приготвих преди няколко години, след като ми направи впечатление в списание Good Food. Оттам е и моята адаптация. Много ми допадна и не пропускам да я приготвя лятото, когато вече имам градински домати и чушки. За разлика от оригиналната рецепта не добавям захар и наблягам повечко на чушките. На шега вкъщи си я кръстихме модерен миш-маш:)
Продукти:
2 гл. стар лук
3 скилидки чесън
4 чушки
2 домата
4 яйца
лют червен пипер на люспи или прясна люта чушка
олио или зехтин, сол, черен пипер, накълцан магданоз
Лукът, чесънът и чушките се нарязват на лентички или кубчета и се запържват в нагорещено олио или зехтин, докато поомекнат. Прибавят се нарязаните на кубченца домати. Разбърква се добре и се задушава, докато се редуцира течността. Овкусява се със сол, черен пипер, магданоз и щипка лют червен пипер. Яйцата се добавят като се поставят внимателно в гнезда. Готвенето продължава, докато стегнат яйцата.
В оригиналната рецепта ястието се поднася с чеснов млечен сос, но и без него е превъзходно.
Много интересно име и чудно ястие е станало!
ОтговорИзтриванеЯстие, събрало ароматите на лятото. Поздравления.
ОтговорИзтриване