12 август 2014 г.

Торта "Горска приказка"

   
    Вчера моята малка госпожица навърши дълго блянуваните от нея 7 годинки! Честит рожден ден, мое малко мишленце! Бъди здрава, щастлива и все така очарователна и засмяна! Обичам те! 


  И партито и тортата се очакваха с голямо нетърпение. За съжаление времето за приготовления и снимки беше твърде ограничено, но все пак може да се почерпите с нашата торта "Горска приказка!"




   Блатовете за тортата са от пандишпаново тесто, а кремът е комбинация от маскарпоне, шоколад и бита сметана.

Продукти за 2 блата:
4 яйца
100 г захар
100 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия


  Общо приготвих 4 блата. Два с чисто ванилов аромат и два какаови, като 2 лъжици брашно замених с 2 лъжици какао. Блатовете се изпичат за ок. 10-15 мин. на 180 градуса.

Продукти за крема:
1 бял шоколад
1 кафяв шоколад
1 кутия маскарпоне
250 мл сладкарска сметана



  Масакрпонето се разбива с няколко лъжици пудра захар до пухкав крем. Желателно е предварително да се остави малко на стайна температура. Ако не сте любители на по-сладките кремове, може и да не се добавя захар, тъй като шоколадът дава достатъчно сладост.  В отделни купички на водна баня се разтопяват шоколадите. Разбитото маскарпоне  се разделя на две части и към него внимателно се прибавя разтопеният и охладен шоколад. Разбива се сметаната до твърд сняг и се разпределя към двата цвята крем.

  
   За сиропиране използвах леко разреден сок от компот от праскови с няколко капки есенция от ром, а между всеки блат освен с крем, покрих и с малини и парченца праскови.

Продукти за украса:
50 мл. сладкарска сметана
200 мл. течна неподсладена сметана
200 г бял шоколад

    Неподсладената сметана се загрява до кипване и се отстранява от котлона. Прибавя се натрошения шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Когато шоколадовата смес се охлади много добре, се разбива с миксер на пухкав крем, към който внимателно се прибавя и разбитата на твърд сняг сладкарска сметана. С този крем се измазва тортата и се оставя да стегне за няколко часа в хладилника, а най-добре и цяла нощ.



6 коментара:

  1. Жива и здрава да ви е принцесата Ради :) Усмихната, щастлива и преследваща мечтите си :) Тортата е прекрасна :) Поздрави и за двете ви :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радост,да ти е живо и здраво малкото девойче!
    Тортата си личи с каква любов си я правила!Много нежна....,а този прекрасен лебед...нямам думи!
    Още веднъж честит празник за цялото Ви семейство!
    Браво на майсторката:)

    ОтговорИзтриване
  3. Жива и здрава да ви е рожденичката! Желая и от сърце безгрижно детство, сбъднати мечти! Прелестна е тортата, много красива, Радост, комплименти, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Целувки за порасналата принцеса,да расте здрава и засмяна!Страхотна торта,Радост,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден на бъдещата първокласничка! Бъдете здрави и се обичайте!
    Тортата е великолепна!

    ОтговорИзтриване