Панираните калмари са страхотно мезе и за бира и за вино, което скоро открих, че става прекрасно и в домашни условия. Преди това бях опитвала панирани калмари само в капанчетата на морето.
Преди да панирам калмарите, реших да ги мариновам за 1-2 часа. Необходимите продукти за ок. 2 туби са:
2 туби пресни калмари
сол
1 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
щипка червен пипер
щипка черен пипер
1 яйца
2-3 с.л. брашно, олио за пържене
Калмарите се измиват добре и се нарязват на кръгчета. Посоляват се и се разбъркват добре в марината от 3 скилидки чесън, червен и черен пипер и зехтин.
За панировката яйцето, брашното и една скилидка чесън се разбиват с пасатор. Другият вариант е скилидката чесън да се счука предварително и яйцето с брашното да се разбият с тел. Панировката се овкусява със сол и черен пипер. Ако е прекалено гъста може да се долее малко водичка или бира. Всяко пръстенче се потапя добре в марината и се изпържва в дълбок съд със силно нагорещена мазнина.
Калмарите поднесох наръсени със счукан чесън и пресен лимонов сок.
Калмарите поднесох наръсени със счукан чесън и пресен лимонов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар