14 февруари 2015 г.

Торта "Трифон Зарезан"

   Обикновено през този ден от годината сме засипани от рецепти, подходящи за Свети Валентин. Аз обаче, отново реших да спретна нещо за Трифон Зарезан. Ритуалното зарязване на лозичката и поливането рано сутрин с червено вино, определено ме вдъхновяват повече на тема Трифон Зарезан. Днешното предложение е леко, свежо и лесно за приготвяне, без да изисква дълго шетане в кухнята, така че да остане повече време за наслаждаване на двойния празник.





 Продукти:
2 пакета бишкоти
ок 600 мл прясно мляко
есенция ром
ок. 10 с.л. пудра захар
крем ванилия без варене на Dr.Oetker
голяма кофичка квасена сметана
сладко от боровинки
1 млечен шоколад
шоко-криспи 
1 пак желатин

За портокаловото желе:
400 мл. прясно изцеден сок от портокали
20 г желатин
2 с.л. захар


   Първо се приготвя портокаловото желе, за да може да стегне в хладилника. Може да се приготви и от предходния ден. В купичка се накисва желатина, докато набъбне и на водна баня или в микровълновата фурна за няколко секунди се затопля, за да се разтвори напълно. Портокалите се изцеждат, подслаждат се със захарта, прибавя се желатинът и се разбърква добре. Сокът се изсипва в покрита с найлоново фолио форма за торта или друг подходящ съд. Прибира се в хладилника и се оставя да стегне.



   Кремът без варене се разбива с 400 мл студено прясно мляко. В отделен съд, с помощта на миксер се разбива квасената сметана с пудрата захар до пухкав крем. Желатинът се разтваря по описания вече начин. Всичко се смесва и се разбърква добре.

   200 мл от прясното мляко се подслаждат с лъжица захар. Капват се и няколко капки есенция ром. Бишкотите се потапят леко в млякото и се подреждат плътно на дъното на форма за торта или в поднос.  Покриват се с дебел слой от млечно-сметановия крем и формата се прибира в хладилника да стегне. Когато сместа се повтвърди се намазва с 1-2 сл сладко от боровинки. Нарежда се още един пласт потопени в мляко бишкоти и се намазва с крем и сладко от боровинки. Портокаловото желе се отделя от фолиото и внимателно се поставя върху бишкотите. 


   Изсипва се и останалата част от крема. заглажда се и се прибира отново в хладилника. Тортата се украсява с шоколад и шоко-криспи. Да ви е сладко! 


6 коментара:

  1. Тортата е прекрасна,но гроздът е съвършен.......Весел празник,Радост!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, мила! Тортата е великолепна, прелестна и неустоима! Поздравявам те за нея!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря момичето! Честит празник и на вас, макар и със закъснение!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна торта,сочна и креместа,украсена супер оригинално и находчиво,Радост!С пожелание за успешна и много ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата изглежда много вкусна, а гроздът е страхотен! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красива торта, Ради! Сигурна съм и че е много вкусна. Поздравления!

    ОтговорИзтриване