6 септември 2014 г.

Менемен

   Тази рецепта е с турски произход и всъщност представлява чушки с яйца. За първи път я приготвих преди няколко години, след като ми направи впечатление в списание Good Food. Оттам е и моята адаптация. Много ми допадна и не пропускам да я приготвя лятото, когато вече имам градински домати и чушки. За разлика от оригиналната рецепта не добавям захар и наблягам повечко на чушките. На шега вкъщи си я кръстихме модерен миш-маш:)


Продукти:
2 гл. стар лук
3 скилидки чесън
4 чушки 
2 домата
4 яйца
лют червен пипер на люспи или прясна люта чушка
олио или зехтин, сол, черен пипер, накълцан магданоз



  Лукът, чесънът и чушките се нарязват на лентички или кубчета и се запържват в нагорещено олио или зехтин, докато поомекнат. Прибавят се нарязаните на кубченца домати. Разбърква се добре и се задушава, докато се редуцира течността. Овкусява се със сол, черен пипер, магданоз и щипка лют червен пипер. Яйцата се добавят като се поставят внимателно в гнезда. Готвенето продължава, докато стегнат яйцата. 


   В оригиналната рецепта ястието се поднася с чеснов млечен сос, но и без него е превъзходно. 


2 коментара:

  1. Много интересно име и чудно ястие е станало!

    ОтговорИзтриване
  2. Ястие, събрало ароматите на лятото. Поздравления.

    ОтговорИзтриване