21 февруари 2025 г.

Френска лучена супа

    Не случайно френската лучена супа е прочута в цял свят! Карамелизираният до златисто лук, богатият телешки бульн, сиренето и виното я превръщат в истинска експлозия от аромати и вкусове. Въоръжете се с търпение при приготвянето на лука, за да се извлекат и карамелизират захарите от него, но божественият й вкус си струва всяка отделена минута.

     

Продукти:

1 кг стар лук
2 с.л. олио
3 с.л. масло
250 мл бяло вино
1 л телешки бульон
120 г сирене грюер/пармезан
сол
черен пипер
мащерка
1 ч.л. сос уорчестър
1 ч.л. бренди
1 франзела/багета


    Лукът се обелва и нарязва на тънки полумесеци. В тенджерка, се сипват олиото и маслото. Прибавя се лукът, посолява се  и на ниска степен се задушава, докато се карамелизира до нежен златист цвят. Необходимо е често да се разбърква, особено към края. Ако видите, че започва за загаря, намалете още силата на котлона. При карамелизирането може да се добави и лъжичка захар, но не е задължително. Времето, което отнема приготвянета на лука, е около час, за да могат да се извлекат и карамелизират повече захари. 
    Когато лукът е готов, се долива бялото вино, разбърква се добре, за да се обере полепналото по дъното и се оставя да покъкри за 5-10 минути. По желание, за по-голяма плътност, преди виното може да се сложат и една-две лъжички брашно, но аз лично я предпочитам без него. 
    Долива се бульонът и 1 ч.л. сос уорчестър, разбърква се и се овкусява с черен пипер и още малко сол, ако е необходимо. За тази рецепта използвах домашен бульон от телешко рагу с няколко стръкчета мащерка, който приготвих предварително в тенджерата за бавно готвене.
    Супата се оставя да поври още 20-30 мин, като към края на готвенето може да се добави и 1 ч.л. бренди.
    Багетата се нарязва и филийките се запичат от двете страни във фурната. 


    Горещата супа се разсипва в купички, като във всяка се поставя парченце препечен хляб, който се поръсва обилно с настърганото сирене. В оригиналната рецепта се използва грюер, но много добре се получава и с пармезан или кашкавал. Все пак са много по-достъпни. Купичките се слагат в предварително загрята фурна, докато се разтопи сиренето. За по-лесно може филийките да се поръсят и да се запекат отделно на грилче и след това да се поставят в горещата супа. Добър апетит!
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар