Лабнето е свежо сирене с мека, лека и нежна кремообразна консистенция подобно на крема сиренето. Характерно е за кухнята на Близкия изток и съчетава в себе си вкуса ни сиренето и лекотата на киселото мляко. Приготвя се от отцедено култивирано кисело мляко.
Продукти
1 л домашно прясно мляко
ок. 40 г сирене
4 с.л. кисело мляко
сол
Прясното мляко се сварява и се охлажда до 42-43 градуса. Сиренето се намачква в дълбока чинийка и се размива на гладка кашичка в малко от млякото.
Киселото мляко се разбива и прибавя към прясното. Добавя се и сместа със сиренето и всичко се разбърква добре. Съдът се поставя на топло да стегне за няколко часа. Трябва да стане като много гъсто твърдо кисело мляко. Когато е готово, се прибира в хладалника и се оставя до стегне дотолкова, че ако натиснем леко с пръст отгоре да не потъва, а да е еластично. Общо отнема около едно денонощие.
След като млякото вече е готово, се нарязва на парчета, прехвърля се в покрит с тензух гевгир и се поставя да се отцежда върху купа в хладилника за още около едно денонощие.
Готовото крема сирене се посолява на вкус. Могат да се добавят и ситно нарязани пресни подправки. От 1 литър се получават 400-450 г лабне.
Процесът на приготвяне на лабнето изобщо не е труден, но отнема време. Прекрасният му вкус обаче си струва всяка минута търпение. Може да се използва за мазане на филийка, брускети, сосове, добавка за салати и мн. др., а комбинацията с домат и песто е божествено вкусна.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!
Ще стане ли със затоплено прясно мляко от магазина?
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала с мляко от магазина и не мога да кажа със сигурност, но може да пробвате с по-високомаслено мляко 4.5%. Ще се радвам, ако споделите резултата!
Изтриване