12 юни 2024 г.

Лозови сармички с булгур, гъби и орехи

    Днешната ми рецепта е за постни лозови сармички с булгур, гъби и орехи. Много вкусни и апетитни се получиха и са подходящи както за основно ястие, така и за предястие. Не пропускайте да ги опитате, докато още има нежни млади лозови листа.


Продукти:
500 г гъби
250 г булгур
1 връзка пресен лук
лозови листа
1 ч.ч. орехи
пресен магданоз
пипер меланж
сол
олио


     Гъбите се почистват, нарязват се на парченца и се слагат да се задушават в дълбок тиган. Орехите се накълцват на по-едри парченца, да не са фино смлени. Преди да се сложат в плънката, може да се запекат леко на сух тиган. Гъбите се разбъркват периодично и когато водата се поизпари и започнат да се запържват, се прибавя нарязаният пресен лук. След като и той омекне, се добавят измития булгур и орехите. Плънката се подправя със сол, прясно смлян пипер меланж и шепа накълцан на ситно пресен магданоз. Долива се чаша вода, разбърква се добре и се готви, докато булгурът поеме водата. 
   Сместа се оставя да се охлади, а в това време лозовите листа се запарват за кратко в гореща вода, за да омекнат. 
    С малка лъжичка се гребва от плънката, поставя се в единия край на листото и се свиват малки сармички. От това количество продукти се получиха ок 70 бр. Подреждат се плътно една до друга в тенджерка с малко олио но дъното. Най-отгоре се притискат с чиния, за да не се разпаднат при готвенето. Долива се вода, колкото да ги покрие и се варят на средна степен на котлона. Още по-неустоими са поднесени с кисело мляко. 
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар