26 септември 2018 г.

Постен славянски гювеч

   Не ми се разделя все още с топлите дълги вечери и слънчевите зеленчуци от градината. Свежестта и аромата, които придават свежите зеленчуци прави ястията невероятно вкусни. А днешното предложение е точно такова - семпло, лесно, ароматно и вкусно☺








Продукти:
1 голяма глава стар лук
3 моркова
3-4 чушки 
шепа нарязани маслини без костилки
3 домата
3 ч.ч. ориз
пресен магданоз
пипер меланж
сол, олио

   Лукът се обелва и нарязва на парченца. Оризът се измива много добре, докато водата се избистри. На дъното на дълбок тиган или тенджера се сгорещява малко олио. Изсипват се оризът и лукът и се запържват, докато оризът стане "прозрачен". Добавят се нарязаните на парченца моркови, задушават се за кратко, след което се прибавят чушките и маслините. Отново се задушава за няколко минутки. В това време доматите се настъргват на ренде. Единият домат може да нережете на кубченца. По желание към ястието се слага и тиквичка. 


   Доматите се изсипват при зеленчуците, овкусява се със сол и пипер и се разбърква добре. Добавя се чаша вода и така постепенно се доливат още 3-4 чаши, като от време на време се разбърква внимателно, за да не загори. Сега е моментът да се опита на вкус и ако е необходимо, да се добавят още подправки. Когато оризът поеме водата, ястието се прехвърля в намазнена тавичка. Доливат се още няколко чаши вода, така че общото количество на водата спрямо ориза да е приблизително три към едно. Запечете славянския гювеч във фурната на ок. 225 градуса и поднесете поръсен с пресен магданоз. Добър апетит!   



2 коментара:

  1. Радост,
    и аз обичам да приготвям ястия с пресни зеленчуци от нашата градина.Вкусът наистина е различен и неповторим.А тази година имахме от всичко по малко, но беше много вкусно - тиквички, пиперки, домати.Така,че има време да спретна и твоят вариант на славянски гювеч.Аз го правя и с патладжани.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесва ми идеята с патладжана, Ели. Не съм опитвала, но съм убедена, че ще е добра комбинация! Хубав и усмихнат ден от мен!

      Изтриване